preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
 

O KNJIŽNICI

Školska knjižnice nastala je kada i sama škola. Veličina knjižnice je 40 m2 i nalazi se na 1.katu škole iznad glavnog ulaza. 

U školi su se tijekom godina mijenjali i dopunjavali obrazovni profili  što se odrazilo i na raznolikost fonda. Knjižnica broji 3 073  knjižne građe, 104 jedinice audiovizualne građe i 5 jedinica posebne građe (didaktičke igre), što čini ukupno 3 182 jedinica knjižnične građe.

Kao i u ostalim knjižnicama građa je podijeljena u dvije osnovne zbirke: posudbenu i referentnu. Imamo i malu zbirku AV-građe te  nekoliko jedinica zavičajne zbirke. U knjižnici se održavaju nastavni sati, radionice i razne aktivnosti.  U knjižnici će se nalaziti tri računala od kojih su 2 na raspolaganju učenicima s pristupom internetu. Od ostalih nastavnih pomagala tu su televizor i projektor koji služe kao pomoćno sredstvo pri održavanju sata ili radionica.

 

    

USLUGE KNJIŽNICE

              U knjižnici se mogu:

  • posuđivati knjige, časopisi i DVD-i
  • čitati knjige i časopisi
  • koristiti stručna i referentna građa
  • pisati zadaća, referati, izrađivati plakati
  • koristiti računala u svrhu učenja

DJELATNOST KNJIŽNICE

Školska knjižnica je organizirana zbirka knjižne i neknjižne građe koja kroz djelatnost knjižničnog osoblja nabavlja, obrađuje, čuva i daje na upotrebu građu radi zadovoljavanja obrazovnih, kulturnih, informacijskih i stručnih potreba korisnika.

Cilj djelovanja školskog knjižničara je obrazovanje i odgajanje uz pomoć knjižnične građe i stavljanje iste u punu funkciju odgojno- obrazovnog procesa, a zadatak odgojno-obrazovne funkcije jest da razvija individualne stvaralačke sposobnosti učenika i osposobljava pojedinca za samostalno učenje i permanentno obrazovanje.

Korisnici školske knjižnice su učenici i svi djelatnici škole.

 

 

Godišnji plan i program rada školske knjižnice zasnovan je na potrebama korisnika i istovremeno je odraz kontinuiranog rada na stvaranju prepoznatljive slike i identiteta škole te njenog kulturnog razvoja.

Sve aktivnosti školske knjižnice isplanirane su u skladu s idejom promoviranja škole, školske knjižnice Osnovne škole Odra, kao mjesta promocije prava, ideja univerzalnosti, multikulturalnosti, demokracije i tolerancije prema svim vidovima i oblicima života.

Djelatnost knjižnice možemo podijeliti na odgojno-obrazovni rad, stručnu knjižničarsku djelatnost te kulturnu i javnu djelatnost. Svaku od tih djelatnosti nastojimo u okviru mogućnosti unaprijediti, osuvremeniti u skladu s potrebama korisnika, zahtjevima resornog ministarstva te zahtjevima zajednice u kojoj se živi. 

         

Učenički fond:

M - književnost za najmlađe (1. razred)

D - dječja književnost ( 2. - 6. razreda)

O - književnost za mladež (7. i 8. razred)

I - igrokazi

N - narodna književnost

R - referentna zbirka

 

Nastavnički fond (UDK - osnovne skupine):

0 - Opća djela

1 - Filozofija. Psihologija

2 - Religija. Teologija. Ateizam

3 - Društvene znanosti

5 - Matematika. Prirodne znanosti

6 - Primijenjene znanosti. Medicina. Tehnologija

7 - Umjetnost. Zabava. Sport

8 - Jezici. Književnost

9 - Geografija. Biografija. Povijest

_____________________________________________________________________

PRAVILNIK O RADU ŠKOLSKE KNJIŽNICE

12917521-illustration-of-a-library-mascot-reading-a-book.jpg1. Knjižničnu građu imaju pravo koristiti: učenici, nastavnici i stručni suradnici te ostali radnici Škole.

1.      Školski knjižničar s početkom nove školske godine upisuje nove učenike u školsku knjižnicu, odnosno produžuje njihovo članstvo.

2.      U prostorijama knjižnice i čitaonice mora biti red i mir. Korisnika koji narušava radnu atmosferu, knjižničar je dužan udaljiti  iz prostora knjižnice.

3.      Knjižničnu građu korisnicima posuđuje  knjižničar  Škole, u redovnom radnom vremenu školske knjižnice od 9 do 15 sati.

4.      Izvan radnog vremena školske knjižnice  nije dopušteno ulaziti u knjižnicu niti koristiti knjižničnu građu bez nazočnosti knjižničara ili posebnog odobrenja ravnatelja Škole.

5.      U prostoru čitaonice korisnici mogu koristiti svu knjižnu građu, osobito referentnu zbirku koja se ne posuđuje izvan knjižnice , časopise i AV građu po potrebi .

6.      Za korištenje izvan prostorija knjižnice učenici mogu posuditi odjednom:

-         jedna knjiga na rok od 21 dana

-         newspaper_clipart.gifjedan broj časopisa na rok od 5 dana

-         jedan naslov AV-građe na rok od 15 dana

7.      Pristup policama s knjižnom građom i časopisima je slobodan.

8.      Korisnici knjižnice mogu posuđivati knjižničnu građu tijekom školske godine. Na kraju školske godine učenici su dužni vratiti svu posuđenu knjižničnu građu.

9.      Učenicima  koji ne vrate na vrijeme posuđenu knjižničnu građu upućuje se usmena opomena o vraćanju, no ne naplaćuje se zakasnina.

10. Prije odlaska iz škole  korisnici knjižnice dužni su vratiti svu posuđenu knjižničnu građu u školsku knjižnicu.

11. Korisnici su dužni čuvati posuđenu knjižničnu građu od svakog oštećenja i uništavanja. Korisnik koji izgubi, ošteti ili uništi posuđenu knjižničnu građu, odgovoran je za štetu.

12. Oštećeni ili izgubljeni primjerak knjižnične građe korisnik je dužan nabaviti i vratiti knjižnici istovrsni primjerak kakav je posudio ili knjižnici  platiti u protuvrijednosti oštećenog ili izgubljenog posuđenog primjerka.

 

Pravilnik o radu školske knjižnice u cijelosti možete pročitati ovdje.

 

MOLE SE KORISNICI DA POŠTUJU PRAVILA O RADU KNJIŽNICE I ČITAONICE !

 

_____________________________________________________________________

BONTON    

Bonton - knjižnica1) Poštuj kućni red i potrudi se biti tih! Ne pravi buku!

2) Ne trči i  ne naguravaj se u knjižnici!

3) Nema posudbe nove knjige dok ne vratite prethodnu!

4) Svaka knjiga u knjižnici ima svoje posebno mjesto. Ako ne znaš gdje se knjiga nalazi ili kako se zove, pitaj knjižničarku!

5) Pazi na knjigu koju čitaš da je ne izgubiš!

6) Ne šaraj po knjizi! Ne trgaj i ne presavijaj listove! Ne izrezuj slike! Ne podcrtavaj dijelove knjige! Pazi na posuđene knjige kao da su tvoje vlastite. Knjiga je naš prijatelj!

7) Za izgubljenu ili uništenu knjigu učenik plaća u protuvrijednosti iste ili kupuje novu.

8) Pazi na rok vraćanja knjige kako bi svi stigli pročitati lektiru!

9) Nema jela ni pića u prostorijama školske knjižnice! Pospremi iza sebe!

10) Ne upotrebljavaj vulgarne, proste i uvredljive izraze u školskoj knjižnici. Budite pristojni, odgovorni i pametni korisnici knjižnice!

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 12. 10. 2011.

Ukupno: 900519
Ovaj mjesec: 48
Ovaj tjedan: 27
Danas: 2
preskoči na navigaciju