preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Sigurnost na Internetu

 

Dragi roditelji!

Pogledajte sljedeće dvije prezentacije o aktualnim problemima mladih.

Brošure o sigurnosti

Sigurnije na internetu pomaže prepoznati opasnosti i nudi rješenja za aktivnu zaštitu te se posebno fokusira na izbjegavanje prijevara i zaštitu privatnih i osjetljivih podataka.

Zaštitite privatnost na Facebooku objašnjava opasnosti prilikom postavljanja osobnih podataka i sadržaja na Facebook te načine podešavanja profila na način da se sačuva privatnost.

Listić za roditelje pomaže da vaša djeca budu sigurna na Internetu.

 

Listić za roditelje

Facebook brošura

Sigurnije na Internetu                                                            

 

 

Priloženi dokumenti:
NASILJE U SKOLI.pps
TEEN MOZAK.ppt

Sigurnost djece na internetu

Bez obzira na Vaša iskustva i stavove, djeca i mladi neizbježno dolaze u susret s računalnom i komunikacijskom tehnologijom. Poticanje informatičke pismenosti dio je školskoga programaVažno je znati da će se Vaša djeca koristiti informatičkom tehnologijom te da je teško, pa i štetno za njihov razvoj zabraniti im korištenje mobitela, računala i interneta.

Roditelji nisu u prilici stalno nadgledati aktivnosti svoje djece na internetu. Osim toga, važnije je naučiti djecu kako sigurno „hodati" elektroničkim medijima nego ih stalno „voditi za ruku". Kao što djecu učimo kako se nositi s uznemirujućim i neugodnim događajima u svakodnevnome životu te kako prepoznati i izbjeći opasnost na ulici i u svojoj okolini, važno je naučiti djecu kako se sigurno koristiti internetom i mobitelom te kako prepoznati moguću opasnost i rizična ponašanjaTakođer, važno je poučiti djecu i mlade o preuzimanju odgovornosti za svoje ponašanje i o posljedicama određenih postupaka, koje pogađaju njih same, ali i druge s kojima su u kontaktu. Pritom je važno poštovati njihovu neovisnost, interese i aktivnosti u skladu s njihovim uzrastom, kao i koristiti se porukama prilagođenima djetetovu uzrastu.

Zapamtite: Vaša djeca mogu znati više od vas o tehnologiji, ali vi znate više o životu. Dopušteno vam je postaviti pravila i tražiti njihovo poštivanje. Vi ste još uvijek roditelj!

Hrabri telefon

Koraci koje roditelji mogu učiniti da zaštite djecu

Pokazujući interes i pažljivo nadgledajući djetetove aktivnosti na internetu, roditelji ipak mogu zaštititi djecu od rizika...

 

Roditelji se ne bi trebali osjećati bespomoćno, smatrajući internet kompleksnim medijem s kojim njihova djeca imaju više iskustva i spretnija su od njih. Pokazujući interes i pažljivo nadgledajući djetetove aktivnosti na internetu, roditelji ipak mogu zaštititi djecu od rizikašto je u svakom slučaju bolje nego im jednostavno zabraniti upotrebu, jer im zabrana može samo povećati interes i učiniti internet privlačnijim.

Koraci koje roditelji mogu učiniti da zaštite djecu:

Dati djeci do znanja da su zainteresirani za njihove online aktivnosti -upotrebljavati internet i upoznati se s online uslugama koje koriste njihova djeca.

Postaviti pravila korištenja interneta - odrediti koji tip stranica djeca mogu posjećivati i količinu vremena koju mogu provoditi "na internetu", a posebno se to odnosi na vrijeme koje dijete koristi za zabavu i igru.

Postaviti kompjutor u dnevnu sobu - tako roditelji mogu upoznati djetetove online - prijatelje, jednako kao što znaju i školske prijatelje.

Trebaju biti sigurni da dijete razumije da je stranac ipak stranac -davanje čak i minimalnih informacija može omogućiti stranoj osobi da pronađe gdje živi...

Ne smije se dozvoliti da dijete dogovori susret s osobom koju poznaje preko "chat-a" na internetu, osim ako je i roditelj prisutan susretu -mesto susreta treba biti javno, a ako je taj prijatelj dijete, on također treba dovesti roditelja.

Ne treba dozvoliti da dijete šalje svoje slike internetom bez roditeljske dozvole - uz malo vještine i s osnovnim grafičkim programima moguće su razne fotomontaže.

 

Savjeti za sigurno korištenje interneta i mobitela

 

Savjeti za sigurno korištenje interneta:

 • Nikad nikome ne otkrivaj svoj password
 • Nikad nemoj davati informacije o pravom identitetu (ime, prezime, ime i prezime roditelja, kućnu adresu, radno mjesto roditelja, naziv škole, broj kreditne kartice roditelja) ni u chat-roomu, niti e-mailom nekom koga dijete ne poznaje. Bez obzira na to koliko simpatično netko djelovao preko interneta, ta osoba je ipak stranac, koji može biti i odrasla osoba, a pretvarati se da je dijete.
 • Nikad ne prihvaćaj besplatni poklon u zamjenu za adresu ili neku drugu informaciju bez dozvole roditelja.
 • Nikad ne šalji fotografiju ili opis sebe niti članova obitelji.
 • Nikad ne nastavljaj razgovor zbog kojeg se osjećaš nelagodno ili koji postaje previše osoban. Jednostavno prekini razgovor, prijeđi na drugu stranicu na internetu i reci roditeljima što se dogodilo.
 • Nikad ne odgovoraj na e-mail poruke koje su nepristojne, sugestivne ili se zbog njih osjećaš nelagodno. Reci roditeljima ako ti se to dogodi. Djeci treba naglasiti da nije njihova greška ako dobiju takve poruke. Poruka nije došla zbog toga što su oni nešto pogrešno učinili.
 • Nemoj organizirati susrete s neki kim si se upoznao putem interneta. Ako roditelji ipak pristanu na takav susret, onda to mora biti na javnom mjestu i u pratnji roditelja.

Još nekoliko savjeta za sigurno korištenje mobitela:

 • Naglasite djetetu da pazi komu daje broj mobitela.
 • Upozorite ga neka se oprezno koristi nekom od chat usluga preko mobitela.
 • Ako dobije poruku s nepoznatog broja, neka ne odgovara. Recite mu da ne treba odgovarati ni na poznate brojeve ako se zbog sadržaja poruke osjeća loše ili neugodno. 
 • Objasnite djetetu kako šala može lako od smiješne postati uvredljivom, i to da, ako je ljutito, može učiniti nešto zbog čega će poslije požaliti.
 • Istaknite da bude oprezno kada šalje i prosljeđuje poruke drugima.
 • Potaknite dijete da se prije slanja poruke zapita može li ona uvrijediti ili na bilo koji način naštetiti primatelju.
 • Poučite dijete da je prosljeđivanje poruka koje vrijeđaju nekoga također zlostavljanje te da to ne čini.
 • Postavite pravilo prema kojem nije dopušteno putem mobitela slati fotografije ili videozapise drugih ljudi bez Vašeg dopuštenja.
 • Ako je dijete dobilo neprimjerenu poruku, poziv ili je bilo izloženo nasilju, poduprite ga i potaknite da odmah razgovara s vama ili nekom drugom odraslom osobom u koju ima povjerenja (poput nastavnika, školskog psihologa), kako se problem ne bi pogoršao.

Ako Vam treba pomoć ili savjet o tome kako da se vaše dijete obrani od ovakva zlostavljanjanazovite Hrabri telefon na             0800 0800       svakim radnim danom od 9 do 18 sati,

obratite se za savjet putem chata svakim četvtkom od 15 do 18 sati ili pošaljite e-mail na savjet@hrabritelefon.hr.

Brojač posjeta
Ispis statistike od 12. 10. 2011.

Ukupno: 877915
Ovaj mjesec: 1682
Ovaj tjedan: 538
Danas: 6
preskoči na navigaciju